Årsag


Patienter oplever smerter af forskellige årsager. De kan skyldes f.eks. operationer, gigt, degeneration af led, knogler eller nerver, tumorer eller forstrækning af muskler.


De hyppigste årsager til, at patienter lider af kroniske smerter, er slidgigt, rygsmerter og cancerrelaterede smerter.


 

Osteoarthritis
Osteoarthritis – slidgigt – er den mest udbredte af alle kroniske ledsygdomme. Den udgør halvdelen af alle gigtformer og er en af de mest almindelige årsager til smertebehandling. De akutte smerter fra osteoarthritis i et tidligt stadium fortager sig ofte inden for et år, men smerterne kan vende tilbage og blive kroniske, hvis det berørte led bliver overbebyrdet.

 

Rygsmerter
Rygsmerter er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på mange forskellige typer af underliggende sygdomme. Årsager til rygsmerter er bl.a. osteoarthritis, osteoporose, diskusprolaps eller muskelforstrækninger. I mange tilfælde kan den egentlige årsag til rygsmerter ikke diagnosticeres nøjagtigt. Det er vanskeligt at diagnosticere rygsmerter nøjagtigt, fordi der er mange forskellige symptomer. Rygsmerter kan have både nociceptive og neuropatiske træk.

 

 

Cancerrelaterede smerter
Cancerrelaterede smerter kan skyldes cancerbehandlingen eller selve canceren. Cancerrelaterede smerter afhænger af cancertypen, sygdommens stadium og personens smertetærskel og skyldes for det meste sammenpresning eller infiltration af hule organer, blødvæv, knogler eller nerver. Men de kan også skyldes behandlingen eller de test, der foretages for at diagnosticere cancer.

 

 

Smertebehandling


Forskellige muligheder for behandling af kroniske smerter


Behandling

 


Smerteklassificering


iht.


  Varighed

  Patogenese

  Lokalisation

 


EFIC