Ikke-farmakologisk behandling


Ikke-farmakologisk behandling spiller en vigtig rolle i behandling af smerter, især kroniske smerter.


Ikke-farmakologisk behandling

 • Fysioterapi
  Der anvendes forskellige metoder til behandling af smerter: massage, kryoterapi (behandling med kulde) eller termoterapi (behandling med varme) anvendes især til behandling af muskuloskeletale smerter.

   
 • Akupunktur
  Akupunktur er en behandlingsmetode, som udspringer af den kinesiske medicin, og som har udvist meget gode resultater med behandling af smerter. Fine nåle stikkes ind i behandlingsområder med en akkumulering af sensoriske celler (akupunkturpunkter). Smertehæmmende stoffer, f.eks. endorfiner, skulle derved blive frigivet, hvilket hæmmer transmissionen af smerteimpulserne. Der kan også sættes elektrisk strøm til nålene.

   
 • Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS)
  TENS er en stimuleringsprocedure for at aktivere endogene smertehæmningssystemer på spinalt og supra-spinalt niveau. Elektroder sættes på huden i smerteregionen i umiddelbar nærhed af eller over udløser- eller akupunkturpunkter og indstilles til en bestemt frekvens, som regel afhængig af smertens karakter.

   
 • Psykologisk terapi
  Det faktum, at administration af placebo signifikant reducerer smerter, viser, at den psykiske tilstand i høj grad påvirker opfattelsen af smerter. Psykologisk behandling af smertepatienter er især indiceret ved kroniske smerter og består for eksempel af afslapning, hypnose, adfærdsterapi og psykoterapi.

   
 • Neurokirurgiske indgreb
  Det grundlæggende princip ved neurokirurgiske indgreb er at afbryde transmissionsvejene, som sender smertesignaler fra det beskadigede væv. Ved chordotomi afbrydes de spinothalamiske baner i rygmarven. En mindre radikal metode er radikotomi, hvor indgrebet ikke sker direkte i rygmarven, men nerveroden overskæres, hvor den kommer ud fra rygmarven. Perifere nerver kan også blokeres, enten reversibelt med lokalbedøvelse som en transmissionsblokade eller irreversibelt som neurolyse ved hjælp af neurolytiske substanser (alkohol, phenol, etc.), elektrokoagulation eller stråling. Da disse teknikker beskadiger nerverne permanent, er de ”sidste udvej” til lindring af meget svære smerter, som er vanskelige at behandle.

 


Ny viden om smerter


Ny viden om kompleksiteten bag smerter


Ny viden

 


EFIC